Waarom ben ik er? Wie ben ik eigenlijk? Waarheen ga ik?

Vragen genoeg, die heeft iedereen; wat je ook gelooft of niet gelooft. Elk mens heeft twijfelmomenten: Heeft het allemaal wel zin wat ik doe? Voor wie doe ik het eigenlijk allemaal?

De vragen en twijfels gaan gepaard met een gevoel van gemis. We scheppen ons bord vol met hebbedingen, plezier maken, drugs of alcohol. Of we gaan nóg harder werken, extreem veel sporten, van relatie naar relatie hoppen, of we storten ons in de wetenschap.

 

Heb jij daar je buik vol van? Ben je op zoek naar richting en betekenis in het leven? Jezus zegt: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven’. Hij vraagt of Hij deel mag zijn van je leven. Misschien wil je wel geloven dat er een God is die zich met jou persoonlijk wil bemoeien. En misschien is je weleens verteld dat Jezus ook voor jou naar de aarde gekomen is.

 

Wil je daar meer van weten? Volg dan een Alpha bij jou in de buurt!

Vragen
Problemen
Uitdagingen
Hindernissen

Andy: ben ik te vergeven?

“Hij heeft me meegenomen, door hem is het allemaal gekomen”, breed grijnzend stoot Andy* (29) zijn vriend aan. “We zaten in een duo-cel en John (25) had het over Alpha – Prisons; dat hij het zo leuk vond. Toen ben ik een keertje met hem meegegaan.”

 

John en Andy zitten in een Penitentiaire Inrichting. Voor deze mannen is het leven buiten de gevangenis ingewikkeld. Er is meer verleiding en minder tijd om goed na te denken. Alpha is voor veel gedetineerden een plek waar ze tot rust komen. “Je praat hier over echte dingen met de jongens en als je elkaar dan tijdens het luchten tegenkomt, praat je erover door”, vertelt Andy. “Normaal gesproken heb je het niet zomaar over geloof op de afdeling. En ook niet over wat je dwars zit. Buiten kom je elkaar in heel andere kringen tegen en heb je het over andere dingen. Als ik John buiten had ontmoet, dan hadden we het waarschijnlijk niet over het geloof gehad.”

 

Da’s toch niet normaal?

Andy: “Er gebeuren de vreemdste dingen op Alpha. Hier op Alpha – Prisons liep ik eens een gast tegen het lijf en die zei: ‘Het is ook voor jou, Jezus is er ook voor jou.’ Grote vent en die zegt dan dat! Ik werd gewoon kwaad en riep: ‘Ga toch weg man.’ Komt ie later op de dag naar mijn cel met vijf cd’s mooie gospelmuziek én een cd-speler om ze af te spelen. Hij zei verder niks over het geloof maar zei dat ik maar naar de cd’s moest luisteren. Geen woorden maar daden, da’s toch niet normaal? Ik kom hierbinnen betere mensen tegen dan buiten, buiten ontmoet ik nooit dit soort mensen.”

Zoeken naar vergeving

Het is duidelijk dat deze mannen worstelen met levensvragen en zichzelf. Ze zoeken naar vrede, vergeving en rust. Over de vraag: ‘Als je God één ding mag vragen, wat vraag je dan?’ hoeft Andy geen seconde na te denken. Het antwoord rolt er direct uit: “Ben ik te vergeven? Als Hij mij dat nou eens ff uitlegt!”

Als je kijkt naar de wereld waarin we leven, dan kun je je afvragen: hoe (in hemelsnaam!) kun je nu nog geloven in God? Als er een God is, waar dan? Als God echt van mensen houdt en oog heeft voor deze wereld, laat Hem dan een einde maken aan deze ellende. De wereld schreeuwt om een oplossing!

Geloven is een hele diepe overtuiging. Maar het is ook een voor iedereen heel persoonlijke zoektocht. Die zoektocht begint met een keuze om open te staan voor Iemand die je niet ziet. Sommige mensen worden van de een op de andere dag gegrepen door de diepe overtuiging dat Jezus ook hun redder is, terwijl het bij andere mensen jaren kan duren. Geloof is een groeiproces: Het begint met één puzzelstukje, waarna er stukje voor stukje puzzelstukjes worden bijgelegd en jouw geloof steeds een beetje verder wordt uitgediept. Maar het blijft een puzzel, ook als je al je hele leven gelooft of met het christelijk geloof bent opgegroeid.

Ik wil je uitdagen om voor het eerst of opnieuw te gaan zoeken. En om door te blijven puzzelen als je het totaalplaatje even niet meer ziet. Dit kan bijvoorbeeld door mee te doen aan een Alpha bij jou in de buurt. Laat je verrassen.